eng
competition

Text Practice Mode

Što je monitor, definicija, povijest, pojmovi

created Mar 25th 2020, 14:00 by Winamp


2


Rating

535 words
14 completed
00:00
Kada govorimo o modernom računalu kao cjelini, svakako mislimo i na računalni monitor koji je njegov neizostavan periferni dio. Računalni monitori imaju svoju povijest, gdje prvenstveno mislimo na prvo pojavljivanje monitora, i njegov tehnološki napredak sve do danas.
 
Iako će osobno računalo raditi i bez monitora, za potpunu funkcionalnost i lakšu interakciju, monitor je itekako potreban. Monitor je neizostavan prilikom instaliranja OS-a (operacijskog sistema), i potreban je korisniku za kasniji rad, posebno ako će se koristiti neko grafičko korisničko sučelje.
 
Sve je počelo 1964. godine, sa Uniscope 300 računalom koje je u sebi imalo ugrađeni CRT monitor. Nije to bio klasični CRT monitor koji smo koristili godinama, ali je bio jedna vrsta i preteča modernog CRT monitora.
Pravi računalni monitor je ugledao svjetlo dana 1973. godine, u Xerox Alto računalu. U to vrijeme to je bio vrh tehnologije (CRT monokrom prikaz). U današnjim pogledima takva tehnologija je zastarjela, i CRT monokrom monitor se može pronaći samo u tehnološkim muzejima, ili u nekim privatnim geek zbirkama.
Apple I i Sol-20 su prva računala koja su imala ugrađeni priključak za monitor. Na tržištu su se pojavila 1976. godine, a priključak se koristio za spajanje računalnog monitora, ili nekog drugog video zaslona. Godinu dana kasnije izlazi Apple II koji ima ugrađeni CRT monitor, sa prikazom grafike u boji.
 
Prvi VGA monitor na tržištu se pojavio 1987. godine, a riječ je o CRT monitoru IBM 8513. VGA priključak (i njegove izvedbe) je postao standard, a zadržao je dominaciju na tržištu monitora sve do pojave prvih DVI standarda (2000.godina). Na kraju se ispostavilo da DVI neće zaživjeti kako se očekivalo, jer je uskoro izašao novi standard HDMI, koji je u kratkom vremenu osvojio tržište.
 
CRT smo koristili dugi period godina, pa će se mnoge generacije i danas sjetiti nekog modela iz djetinjstva. Kako to biva, i CRT monitoru je došao kraj. Danas je gotovo nemoguće pronaći CRT monitor, posebno neki u dobrom stanju. U prodaji ih nema već dugi niz godina, a kao zamjena su na police dućana stigli tada moderni LCD monitori. I sama LCD tehnologija danas je zastarjela, ali smo naučili koristiti skraćenicu LCD za skoro svaku novu tehnologiju koja se pojavila naknadno i kao izvedenica prvobitne LCD tehnologije.
 
Danas su LCD monitori najviše zastupljeni, no opet da spomenemo, potrebno je u tehnologiji tankih monitora razlikovati tehnologije koje se razvijaju i danas.
Iako se prvi LCD monitor za desktop računalo pojavio još sredinom 90-tih, pravi bum se dogodio dosta godina kasnije - 2003. godine, kada je po prvi put zabilježena jača prodaja LCD monitora u odnosu na tada neizostavni CRT monitor.
 
Za kraj povijesnog osvrta još ćemo jednom spomenuti monitore (zaslone) osjetljive na dodir. Kako smo već spomenuli, tehnologija monitora osjetljivog na dodir otkrivena je 1965.godine, ali nije zaživjela. Tek kasnije, 2017. godine, na tržište dolaze LCD monitori koji su osjetljivi na dodir. Godine usavršavanja različitih tehnologija, koje su potrebne za proizvodnju takvih monitora, dovele su do smanjenja cijena, i na tržištu su se pojavili prvi LCD monitori 2'' i 22'' koji su bili osjetljivi na dodir. Cijena je u to vrijeme bila nešto manje od 500$, što je bilo jako povoljno u tom periodu.

saving score / loading statistics ...