eng
competition

Text Practice Mode

Izomnöveléses egérkísérletek

created Sep 9th 2020, 11:55 by banjonino


1


Rating

261 words
16 completed
00:00
Az ígéretes eredmény a jövőben segítheti megelőzni az izom- és csontveszteséget a hosszan tartó, például a Marsot megcélzó missziókon az asztronautáknál, valamint az ágyhoz vagy kerekesszékhez kötött embereknél a Földön.
A kutatást vezető munkatárs és kollégái 40 fiatal nőstény fekete egeret küldtek fel egy SpaceX rakétán az IS-re decemberben.
A tudományos lapban közölt tanulmányában Lee kifejtette, hogy a 24 átlagos egér mindegyike a súlytalanságban várható módon jelentős mértékben veszített izom- és csonttömegéből, mintegy 18 százalékot.
A nyolc genetikailag módosított egér azonban, melyek kétszer annyi izommal rendelkeztek, megőrizték fizikumukat. Hasonló mennyiségű izommal rendelkeztek, mint azok a kigyúrt, kontrollként használt egerek, melyek a NASA Kennedy Űrközpontjában maradtak.
Nyolc normál egérnek, melyek az űrben kapták meg a különleges, izmosító kezelést, drámai módon megnőttek az izmai. A kezelésnél többek között blokkoltak egy proteinpárt, amelynek az izomtömeg limitálásában van szerepe.
A SpaceX kapszulája januárban landolt a Csendes-óceánban Kalifornia partjainak közelében, mind a 40 egeret állapotban szállítva vissza a Földre.
 
Néhány átlagos egérbe a visszatérés után befecskendezték az izmokért felelős szert, ezt követően gyorsan fel is építették a kezeletlen társaikénál jóval nagyobb izomzatot - mondta Lee.
A tudósok vizsgálataikat a koronavírus-járvány amerikai kitörése előtt fejezték be.
Bár eredményeik nagyon biztatóak, a kutatók szerint sok munkára van szükség ahhoz, hogy a szert komoly mellékhatások nélkül tesztelhessék embereken. Mint mondták, még évekre vannak ettől.
Az egerekre a NASA három asztronautája felügyelt az űrben, ugyanis kínos lenne, ha a szagok megszüntethetetlensége után egerek is elszaporodnának a Nemzetközi Űrállomáson. Bár a súlytalanságra kifejlesztett egérfogó technikailag nagy motivációt jelentene a mérnököknek, a három űrhajós kiválóan teljesítette feladatát: egy egér sem szökött el.

saving score / loading statistics ...