eng
competition

Text Practice Mode

Adaptácia štastia

created Oct 1st 2015, 11:53 by ssissomt


0


Rating

190 words
42 completed
00:00
Skúste si vybaviť, aké to bolo keď ste urobili v škole ťažkú skúšku, alebo ste v práci dokončili rozsiahly projekt. Spomeňte si, ako ste sa cítili, keď ste si kúpili nejakú vytúženú vec. Aký bol váš pocit bezprostredne potom? A aká bola vaša emócia po dvoch dňoch? A aká bola silná po týždni?  
Hédonická adaptácia predstavuje skutočnosť, že si človek na dosiahnutý cieľ nečakane rýchlo zvykne. Za pár hodín, či maximálne dní dosiahnutý cieľ nevytvára takmer žiadne pozitívne emócie. Pokiaľ ste si niekedy kúpili nový automobil, možno vás prekvapilo, že po týždni ste to začali považovať za samozrejmosť. Vaša emócia bola po pár dňoch neporovnateľne slabšia než prvý deň po kúpe auta. Aj keby sme dosiahli najvyšších cieľov, dostali Nobelovu cenu, alebo olympijské zlato, po pár týždňoch by tieto udalosti na našu spokojnosť nemali takmer žiadny dopad. Hédonická adaptácia by nás opäť dobehla.  
V jednom výskumu bola meraná spokojnosť u ľudí, ktorí vyhrali v lotérii. Súčasne s nimi sa výskumníci zamerali na to, ako sa cítia ľudia, ktorí sa akurát ocitli na vozíčku. Štúdia ukázala, že približne po pol roku hodnotili obe skupiny mieru spokojnosti podobne.
 
 

saving score / loading statistics ...